Lundehund

NORSK LUNDEHUND


Historik

Norsk lundehund kommer från de utanför Lofoten belägna öarna Vaeröy och Röst, men den har periodvis förekommit även på andra nordnorska öar.

Lundehunden har levt helt isolerad på de nordnorska öarna under flera hundra år och där använts till fångst av lunnefågel.

Efter andra världskriget fanns endast en liten spillra kvar av rasen, men genom ett vetenskapligt upplagt avelsprogram kunde man rädda rasen till eftervärlden. I dag, 2009, finns cirka 1 000 hundar i världen och rasen finns med på Unescos lista över utrotningshotade arter.


Användningsområde

Rasen användes under flera hundra år till fångst av lunnefågel. I dag används den främst som sällskapshund.


Pälsvård

Lundehunden behöver knappt någon pälsvård. Du borstar och badar den då pälsen är i fällning. Pälsen verkar smutsavstötande och när den torkar efter en promenad i regn och rusk faller smutsen lätt av.Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett alert och vaksamt temperament. Den har lätt till skall och besitter en del självständighet och är därför inte alltid lätt att motivera till exempelvis lydnadsträning. Nya miljöer och människor tvekar den inte att bekanta sig med.

 Zoologisk raritet

- sex fullt utvecklade tår på varje tass

- otroligt vig och rörlig

- huvudet kan böjas så långt bakåt att pannan vidrör ryggen

- kan stänga sina öron

- paddlar med frambenen och det ser ut som om hunden ritar stora cirklar i luften


Det är en liten, smidig och förhållandevis lätt rektangulär spets. Färgen är vanligtvis brun med vita tecken. 

Mankhöjd

hanar: 35–38 cm

tikar:  32–35 cm


Vikt 

hanar: 7 kg 

tikar: 6 kg.

Hälsa

Lundehunden är en väldigt frisk liten hund som ofta blir gammal; 13–14 år är inte ovanligt. En sjukdom som finns i rasen är IL (intestinal lymfangiektasi, kräkningar och diarréer).


Diarrer och kräkningar är också symptom på en hel hög andra diagnoser, t.ex. Giardia som ofta förbises och en lundehund lätt blir feldiagnostiserad och därmed felbehandlad.


Gastroguiden